stories matter

Ontsnapt aan een sekte (deel twee)

Ik ontsnapte aan een sekte en schreef hierover. Hoe het verder ging? Dat lees je hieronder.

Sektes zijn doorgaans niet van het loslaten en vrij een ander hierover laten te spreken. Dat geldt voor mijn verhaal ook. Na mijn vorige blog kwamen er keiharde bedreigingen mijn kant op. Spraakmemo’s waarin er werd verteld dat ik de leider van een sekte bedreigd zou hebben, werd er laster gesproken dat ik een alcoholist zou zijn, en zijn mensen in mijn omgeving gechanteerd. Werd er gedreigd dat de politie mij zou oppakken en mijn column wel zou verwijderen. Al deze openlijke, waarin mijn naam werd genoemd, lasterende acties die plaatsvonden op sociale media waren een regelrechte aanval op mij maar ook op onze persvrijheid. Het leek een omgekeerde wereld waarin een dictator dacht even de wetgeving te veranderen.

Nog maar te zwijgen over meer dan dertig sociale media accounts die binnen een mum van tijd waren opgericht om steeds mij en mijn familie en vrienden in de gaten te houden. Alles om de column verwijderd te krijgen. Het gaat om dat persvrijheid het enige is wat invloed lijkt te hebben op deze groeperingen en dat ook deze clan dacht dat ze mensen wel even de mond konden snoeren. De bedoeling van mijn vorig artikel was louter als ‘eye opener’ te dienen, en het voorkomen van nieuwe slachtoffers. Daarom nu deel twee.

Sektes in het oosten van ons land

Gesloten groepen waar misstanden plaatsvinden komen vaker voor dan je denkt. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 150 genoemde groepen waarvan de meesten zich gevestigd hebben in het oosten van Nederland. Met de huidige pandemie en tweedeling van voor of tegen, schieten besloten groepen als paddestoelen uit de lucht. Actueel dus. Nu de wereld aan het veranderen is, steeds meer digitaal wordt, zal er ook meer intimidatie en manipulatie door middel van online berichten en spraakberichten plaatsvinden. Slachtoffers, of mensen die weg willen bij een (digitale) bepaalde groep en dat niet durven vanwege de consequenties die dat heeft, denken daarom wel drie keer na voor ze opstappen. Ze hebben vaak veel online opgebouwd, bijvoorbeeld een naam, bedrijf of als influencer en willen dat niet op het spel zetten. Stappen ze wel op dan moeten we het effect wat dit heeft op slachtoffers niet onderschatten.

Sektes hoe te herkennen

Sektes komen in een aantal varianten. Dat alleen al is heel belangrijk om te weten. Je hebt religieuze, therapeutische en educatieve sektes. Vaak wordt er gesproken van misstanden binnen gesloten groepen waaraan je een sekte kan herkennen. Hoe ver deze misstanden gaan en hoe deze plaatsvinden is doorgaans bij elke besloten groep anders. Niet alle misstanden zullen immers een misdrijf zijn.

De algemene bevindingen staan ook beschreven in sektesignaal.nl/over-sektes waar men spreekt van een aantal misstanden waaraan deze te herkennen zijn. Hieronder een aantal signalen op een rij.

Manipulatie

Het warme bad – koude douche gevoel. Je komt binnen en ontdekt dat je ergens niet alleen in staat. Jij voelt je gesterkt en geliefd in jou onzekere zoektocht waarna je langzaam maar zeker de koude douche ontvangt en jij je rot gaat voelen en onzeker wordt. In mijn geval was dat het krijgen van een eigen rubriek nadat ik mij op de vlakte had gehouden. Daarna werd ik met de grond gelijk werd gemaakt in een telefoongesprek, en bleef ik onbewust excuses maken. De leiders en oprichters van dit soort bewegingen beïnvloeden op slinkse, soms geniepige wijze de potentiële nieuwe volgers door middel van deze vorm van manipulatie. Een andere vorm van manipulatie is dat de leider een “slachtofferrol” aanneemt wanneer hij/zij zijn zin niet krijgt, inclusief gepassioneerde tranen om “zielig” gevonden te worden. Dan zie jij hem of haar als zielig en doe je misschien wel wat diegene wilt. Dit vond ik persoonlijk de meest geraffineerde vorm van manipulatie omdat ik al gauw iets zielig voor een ander vindt. Het doet denken aan het “loverboy” principe. Onbewust ben je denk ik als mens geneigd andere mensen te helpen. Zeker als er tranen vloeien. Het niet kunnen ontvangen van kritiek, en niet kritisch ingesteld zijn is een andere vorm van manipulatie wat vaak gebeurd in besloten groepen. Dat brengt me bij het volgende signaal

Duidelijke hiërarchie

Vanuit mijn ervaringen gesproken is de duidelijke hiërarchie met één leider eentje die het meest opvallend is. Er is altijd sprake van een leider met duidelijke ik-boodschappen. Ik- leid, ik-maak, ik-vind dat, ik-voel, ik -heb een missie, Ik- heb dit opgezet, ik- ben er van overtuigd, ik- weet zeker dat, Ik- kan dit en Ik- doe dit goed. Er wordt weinig vanuit een team spirit of -wij gesproken. De leider zal op sociale media zitten, als een “goeroe” die wil laten zien dat hij/zij dit heeft opgezet, om met dit woord de waarheid te verkondigen in live uitzendingen op bijvoorbeeld Facebook, Instagram etc. De leider spreekt vanuit “gevoel” en vanuit het diepste van het hart. Gepassioneerd met tranen, boosheid, woede, of overdreven lief, handkusjes of volledig los te gaan op anderen, wordt er een missie overgebracht. De doelstellingen zijn vaak een persoonlijke missie, en worden gedragen als een kind. Vaker wel dan niet wordt dit ook uitgesproken om de kracht achter de doelstellingen te krijgen. De leider bepaalt en maakt de dienst uit. Het zal en moet gaan zoals het leider betaamt. Vaak is de naam van de besloten groep bedacht door een leider en zitten er persoonlijke woorden en of letters van de leider in het logo verwerkt. Zodat jij meteen ziet wie de leider is, en je daarmee onbewust laat voelen dat er sprake is van een absolute hiërarchie. Het gevoel dat je krijgt om snel excuses te maken aan diegene die boven in rang staat, was voor mij zeker een signaal maar niet eentje die ik snel opmerkte. Men probeert altijd bij de leider in de gratie te vallen, door middel van mee te praten of alles te bevestigen wat leider zegt en bedenkt. Geen eigen mening meer hebben en of mogen hebben is persoonlijk eentje die mij het diepste raakte. Je behoort tot een “ circle of trust” daar hoort de kritische houding niet bij. In mijn geval is er een voorbeeld hiervan. Bij elk artikel staat de naam van de leider of opperhoofd. Bij deze club was het uit den boze om je artikel zelf te plaatsen, de naam van de leider zal daarom bij elk artikel staan en geen enkele keer van jou zelf. Een duidelijke hiërarchie

Wij versus Zij

De groep heeft een sterke wij vs zij mentaliteit. Met een duidelijk, vaak educatief, maatschappelijk of religieus doel wat groots wordt aangekondigd. Bijvoorbeeld websites waar vaak het geschreven ‘manifest’ door de leider als eerste op staat. Het doel en de doelstellingen zullen staan waar ze voor staan en waarom dat nodig is. Er wordt actief naar jou op zoek gegaan. Overal kan je de vraag vinden of jij niet wilt meewerken aan dat doel. Dat jij welkom bent en dat je je bij hen gehoord zal voelen. Ze hebben jou nodig om meer begrip te creëren in de wereld die tegen jou en hen is. Je wordt vooraf al uniek genoemd en dat je van waarde bent voor hen. Jou verhaal is geen pagina vulling maar van echte waarde, jij bent eigen met alles wat je mee neemt. Ze hebben jou nodig omdat jij verschil kan maken. Zo was ik meteen bij benadering al lief, ontzettend uniek en fantastisch. Zonder nog maar een woord te hebben gewisseld en geschreven. Zo vond ik op elke sociale media de vraag. Neem jij contact met ons op? Wil jij ook uniek verbinden? Wil jij een verschil maken? Neem contact met ons op! Klik hier om bij ons te komen.

Pusherig gedrag

Mocht je benaderd worden dan zal er ook vaak sprake zijn van “ pusherig” gedrag. Het niet nee nemen als antwoord op het moment dat er wordt gedacht dat jij wel eens een nieuwe volger zou kunnen zijn. Dit pusherige gedrag kan ook overkomen als “ haast” waardoor je soms geneigd bent om te denken “ ok, nou toe dan maar. Het overrompelen. Het is een vorm van intimideren. Daarnaast draait het veelal om kwantiteit en niet meer om kwaliteit. Hoe meer wij vs zij hoe beter. “ kijk maar er gingen je al meer dan zeventig mensen voor die zich ook alleen hebben gevoeld”, informatie die te snel wordt gedeeld op bijvoorbeeld websites, spraakmemo’s en gesprekken van gelijke strekking om je over te halen aan te sluiten. Daarnaast zulle de loyale volgelingen jou ook overhalen om erbij te komen. Mijn persoonlijke ervaring was ook dat de sekte tegen de “gezonde” wereld is, dat kreeg je steeds te horen. De gezonde (de mensen die niet ziek zijn) wereld, bedrijven, verenigingen, stichtingen, overheidsorganen en of wetgevingen moeten er allemaal aan geloven. De wereld is ziek in hun ogen. Zij willen gehoord worden en jij bent nodig om dat te bereiken.

Geen realiteitszin en liegen.

Aan dit signaal is bijna niks toe te voegen. Er zullen verhalen worden verteld over bijvoorbeeld de afvallige en wordt er een mix gemaakt van wat eigenlijk de waarheid is. Liegen en verdraaien, met als doel de groep met angst onder controle te houden. Ook bij het verlaten van de groep zul je door de leider maar ook de loyale volgers in de gaten gehouden worden, en zal je naam door het slijk worden getrokken. Zo zou ik bij vertrek de leider bedreigd hebben, hoe verzin je het. Het verzinnen van een misdrijf is strafbaar en laster, maar de bewijzen voor deze leugens zijn bewaard. Puur liegen en laster om mij in diskrediet te brengen werd ik door dezelfde “goeroe” ook nog voor alcoholist uitgemaakt via een spraakmemo, die aan mij toegezonden werd. De te vele “borrels zouden naar mijn hoofd zijn gestegen” sprak ze in een schreeuwend en dreigend spraakbericht. Alles om de afvallige, in een trieste, laatste sparteling in diskrediet te brengen. Een reden waarom slachtoffers vaak blijven zitten waar ze zitten. Want wie weg gaat, betaalt daar dus een hele hoge prijs voor. Zeker ook de schaamte is iets wat na de tijd bij slachtoffers beklijft. “ hoe heb ik kunnen denken” wat was ik aan het doen?’ Het besef van een mind-fuck is een heel pijnlijk gevoel wat gepaard gaat met schaamte kan ik uit eigen ervaring vertellen en is echt niet iets wat onderschat moet worden. Al help ik maar één iemand met deze signalen dan is het doel bereikt.

Verwachtingen dat je niet hetzelfde gaat doen voor andere groepen

In mijn geval was dat mij werd “ meegedeeld” dat het absurd was dat ik voor een andere site ging schrijven. Dat zou een dubbele agenda zijn en niet acceptabel. Je moeten je verantwoorden. De groep is immers uniek en verwacht dit te blijven. Verplichte opgelegde openheid en gedwongen kwetsbaarheid voeren de boventoon. Er wordt groot gehangen aan niet liegen, zeker niet tegen de leider. Lieg je wel, dan leg je verantwoording af. Het over je schouder kijken gevoel is er eentje die er bij mij heeft ingehakt. Voor je het wist lag je weer onder die spreekwoordelijke tram, en werd je goede naam door de wc getrokken. Openlijk. Voor de wereld om te lezen.

Tegenstellingen en taalmanipulatie

Een van de dingen die ik heb ervaren is dat er dingen worden gezegd maar het tegendeel wordt gedaan waardoor je verward achteraf mee blijkt te doen met dingen waar je misschien helemaal niet achterstaat.

Het uiterste wordt daar in van een slachtoffer gevraagd. Deze vorm van verwarring is persoonlijk eentje die mij het meest is bijgebleven. Het A zeggen en B doen. Nu zijn tegenstellingen niet perse misstanden perse maar meer een herkenbaar patroon van de besloten groep om verwarring te creëren binnen de groep. Tot slot wil ik nog kort “taalmanipulatie” aan stippen. Woorden krijgen andere betekenissen. Bijvoorbeeld kwetsbaarheid wordt eerlijkheid. Pakkende hashtags over gedwongen eerlijkheid waarbij het een wordt verteld maar eigenlijk het andere wordt gedaan.

Signalen op een website

Wanneer je langs een clan komt met een maatschappelijk doel waar je wat voor voelt, kijk dan eerst goed of er ook gezamenlijk op een website wordt geplaatst. Is er een gezamenlijk logo? Zijn er meerdere mensen die mogen publiceren? Of maar één iemand? Houden andere mensen uit de groep op dezelfde socials ook wel eens live uitzendingen? Zie je steeds maar één enkel gezicht of één persoon op de sociale media die alles runt, zie je alleen maar gepubliceerd door één persoon op een website? Ga er dan maar vanuit dat het ” educatieve, religieuze of maatschappelijke doel” een persoonlijke missie is die wellicht meer van jou zou kunnen vragen dan jij eigenlijk wil. Wees alert op pakkende hashtags en logo’s met een leidende initialen erin. Bedoelt om snel te groeien, je van sterk naar kwetsbaar te maken en je onbewust te manipuleren. Het gedrag van de leider doet niks onder voor een “loverboy” Lovergirl, of Lovermom/ Loverdad (de leeftijd van de leider staat niet in verhouding met de minderjarige en net volwassen “volgers” en spreken van ” innige vriendschappen” of benoemt zichzelf tot ouder van deze jongelingen) Een zorgelijk aspect van dit verhaal. Je kunt dit zien bij de volgers op de socials of er sprake is van een jonge doelgroep samen met de bovenstaande aspecten.

Meer kennis minder slachtoffers

Er moet veel meer kennis gedeeld worden als het gaat om manipulatie, intimidatie en sektes. Dit zou zo maar eens nieuwe slachtoffers kunnen voorkomen en mensen een hele hoop energie, zowel mentaal als fysiek, kunnen besparen. Het allerergste voor mij persoonlijk is dat mijn omgeving is lastig gevallen na het publiceren van mijn vorige blog. Chantages die per mail werden verzonden, mensen die werden zwart gemaakt alleen omdat ze bevriend met mij zijn. Het is al genoeg om een “hetze” te starten. Maar ook intimideren door te zeggen dat de politie werd ingeschakeld om mijn column op te doeken is wat mij betreft een absoluut signaal dat er sprake is van een sekte. Alles om mijn schrijven over misstanden binnen gesloten groepen te doen stoppen. Maar zeg nou zelf, in welke wereld zouden wij leven, als je voor elke kritische noot of elk geschreven stukje die jij niet leuk vindt aangifte zou kunnen doen. Daarbij is laster en smaad en het verzinnen van een misdrijf (zoals bedreiging) niet normaal. Omdat ik mij de mond niet laat snoeren weet ik ook dat dit niet zo maar gaat stoppen. Dat is een nare constatering maar ik snijd hier een onderwerp aan wat actueel is en waar ik meer ruchtbaarheid aan wil geven. Niet iedereen vindt dat leuk maar ik vind het heel belangrijk dat hier meer en meer aandacht voor komt. En vind je mijn blogs niks? Dan lees je ze toch lekker niet?

Mocht je deze sektesignalen nog eens willen nalopen of meer willen weten over het onderwerp, onder dit artikel vind je een aantal bronnen die je nog meer kunnen vertellen over sektes en hoe het kan dat er in Nederland een andere wetgeving voor is dan in bijvoorbeeld België en Frankrijk. Ook vertellen deze bronnen nog eens over de signalen waaraan je een besloten groep met misstanden kan herkennen. Daarnaast heb ik ook slachtofferwijzer toegevoegd. Mocht je zelf in een besloten groep zitten waar misstanden plaatsvinden en wil je dit graag anders maar weet je niet hoe? Dan kan je altijd op slachtofferwijzer terecht en gebruik maken van de hulpdiensten, zoals politie op nummer 0900 8844 of wanneer je anoniem wilt blijven ‘Meld Misdaad Anoniem.

Mocht je nog vragen voor mij hebben en of verder willen praten dan kan dat ook. Laat dan vooral een reactie achter of vind me op annaboleyn_blogt op Instagram.

Verder lezen op

slachtofferwijzer.nl/organisatie/sektesignaal/

sektesignaal/over-sektes

Sektesignaal is per januari 2020 niet meer actief. Wel kun je er nog informatie en uitleg vinden over sektesignalen en andere sekte gerelateerde informatie.

metronieuws.nl/in-het-nieuws/2018/03/wat-kunnen-we-in-nederland-doen-tegen-sektes/

1 thought on “Ontsnapt aan een sekte (deel twee)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *